Groene waterstof: het klinkt als een resultaat van een scheikunde-les. Het is één van de duurzame alternatieven voor het gebruiken van energie of brandstof. Waterstof is op zichzelf een brandstof zonder schadelijke uitstoot, maar de mate van duurzaamheid hangt af van de manier waarop waterstof gemaakt is. Zodoende bestaat er groene, grijze, blauwe én paarse waterstof. Wat zijn de verschillen?

Water als brandstof

Voordat water brandstof wordt, moet er nog wel het een en ander gebeuren. Zo heb je er elektriciteit voor nodig, en de manier waarop die elektriciteit die je ervoor gebruikt, is opgewekt, bepaalt ook meteen hoe ‘schoon’ de waterstof is. Bij het maken van waterstof wordt water met behulp van elektrische stroom omgezet in waterstof en zuurstof; elektrolyse.

Van groen tot grijs

Zoals groene stroom de meest schone energie is, is groene waterstof de meest duurzame vorm van het gebruiken van waterstof. Wanneer alle stroom die je gebruikt voor het maken van waterstof groen is, is het resultaat dan ook groene waterstof. Op dit moment is nog maar heel weinig van waterstof dat gemaakt wordt groen: minder dan 1%.

De andere kleuren waterstof zijn allemaal op een andere manier geproduceerd. Zo is grijze waterstof, net als grijze stroom, gemaakt van elektriciteit die van aardgas afkomstig is. Hoewel er geen schadelijke uitstoot meer is bij het ontbranden van waterstof, is de uitstoot van de energie waarmee deze soort waterstof is opgewekt wél schadelijk. Hier tussenin zit blauwe waterstof, die wel opgewekt wordt met grijze stroom, maar waarbij de schadelijke CO2-uitstoot voor het grootste deel onder de grond wordt opgevangen.

De laatste, paarse waterstof is ook geen ‘schone’ waterstof, maar wordt gemaakt met behulp van kerncentrales.

Waterstofparken

Met waterstof hebben we er een belangrijke duurzame energiebron bij. Op dit moment is het gebruik van schone waterstof alleen nog lang geen goedkope energie: om meer groene waterstof te kunnen produceren, zal er op veel grotere schaal energie opgewekt moeten worden uit natuurlijke bronnen. Wereldwijd zijn er daarom initiatieven om grote waterstofparken te bouwen. Hier kan waterstof op grote schaal worden gemaakt met energie afkomstig van grote wind- en zonprojecten.

 

Op deze manier kan waterstof een geheel duurzame en groene energiebron worden, en een van de schone alternatieven voor die grijze stroom waar we zo graag vanaf willen. Het grootste waterstofproject is op dit moment HyDeal Ambition in Spanje, waar jaarlijks 3,6 miljoen ton waterstof kan worden gemaakt.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen