Vrouwen worden vaak buiten beschouwing gelaten op de bladzijden van de geschiedenis, maar ze drukken al eeuwenlang hun stempel op de samenleving. Één van de invloedrijkste mensen in de geschiedenis was Jeanne d’Arc, die Frankrijk tijdens de Honderdjarige Oorlog naar de overwinning op Engeland leidde. Ze is een van de slechts twee vrouwen die ooit door de Katholieke Kerk heilig verklaard werden en ze werd ook geëerd als een heldin van Frankrijk. Dit is maar één van de vele voorbeelden die aantonen hoe belangrijk het is dat de stem van de vrouw door de geschiedenis heen gehoord wordt, zodat we ervan kunnen leren.

Hier is een lijst van andere vrouwen die de geschiedenis hebben veranderd.

Golda Meir

Golda Meir werd in 1898 in Rusland geboren en verhuisde naar Israël toen ze nog een jonge vrouw was. Ze sloot zich aan bij de Zionistische Arbeidersbeweging en werd een leider in de strijd voor de Israëlische onafhankelijkheid. In 1969 werd ze de eerste vrouwelijke premier van Israël, en ze bekleedde die rol tot 1974. Als premier versterkte Golda Meir de relaties met de Verenigde Staten en andere landen, hield ze toezicht op de Jom Kippoer Oorlog, en werkte ze aan de verbetering van de levensstandaard voor alle Israëli’s. Ze wordt beschouwd als een van de belangrijkste figuren in de Israëlische geschiedenis.

Koningin Elizabeth II

Koningin Elizabeth II is de langst regerende Britse vorstin van Engeland en Noord-Ierland en is een sterke leider voor haar land geweest. Ze heeft gewerkt aan het verbeteren van de economie, het versterken van het leger, en het bevorderen van kunst en cultuur. Ze is ook een sterk voorvechtster van de mensenrechten geweest en heeft zich ingezet om het leven van haar onderdanen te verbeteren.

Marie Curie (1903)

Marie Curie was een natuurkundige en scheikundige die als eerste radium ontdekte. Ze ontwikkelde ook de theorie van radioactiviteit, en ze was de eerste die twee Nobelprijzen won. Curie’s werk heeft een enorme invloed gehad op de gebieden natuurkunde en scheikunde, en ze wordt beschouwd als een van de belangrijkste wetenschappers van alle tijden.

Moeder Teresa

Moeder Teresa was een katholieke non die haar leven wijdde aan de zorg voor de armen en zieken. Ze stichtte de Missionaries of Charity, die nu een van de grootste liefdadigheidsinstellingen in de wereld is. Het werk van Moeder Teresa heeft een enorme invloed gehad op het leven van miljoenen mensen, en ze wordt beschouwd als een van de belangrijkste figuren uit de religieuze geschiedenis.

Margaret Thatcher

Margaret Thatcher was de eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, en ze had een enorme invloed op haar land en de wereld. Ze was een sterke leider die werkte aan het verbeteren van de economie, het versterken van het leger, en het bevorderen van kunst en cultuur. Ze was ook een sterk voorvechtster van de mensenrechten, en ze werkte aan de verbetering van het leven van haar onderdanen. Thatcher was een omstreden figuur, maar ze wordt beschouwd als een van de belangrijkste eerste ministers in de Britse geschiedenis.

Vrouwen hebben hun stempel op de geschiedenis gedrukt, en deze vrouwen zijn daar een bewijs van. Terwijl je deze lijst van invloedrijke vrouwen doorleest, denk dan na over hoe ze de wereld op de een of andere manier veranderd hebben. Vraag je dan af wat voor soort vrouw je wilt zijn? Je antwoord kan zomaar je leven veranderen – en misschien zelfs de loop van de geschiedenis.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen