Ben je benieuwd welke wijn het lekkerst smaakt bij vis of bij schaal- en schelpdieren? De wijnsoort die het beste combineert bij een gerecht afkomstig uit de zee, is uiteraard afhankelijk van welke vissoort er precies op je bord ligt. Gerookte zalm heeft immers totaal andere smaaknuances dan een boterige, zachte kabeljauw, waardoor er ook een heel andere soort wijn bij matcht. Wij helpen je graag met het vinden van de ideale wijnpartner bij je visgerecht! 

Magere vissoorten

Magere vis zoals dorade, tong, tonijn en kabeljauw zijn licht, vrij zacht en verfijnd van smaak, en vragen daarom ook om een lichte witte wijn. De wijn moet namelijk niet te bitter of te overheersend zijn. Zo is een jonge Pinot Grigio erg lekker bij magere vis, maar ook een frisse Riesling matcht uitstekend. Tonijn valt ook onder de magere vissoorten, maar als je er een steak van maakt wordt hij wat steviger en robuuster. Daarom gaat tonijn goed hand in hand met een volle witte wijn zoals Viognier of een droge Rosé wijn uit de Provence. Ook kun je een gekoelde, soepele rode wijn drinken bij gegrilde magere vis, zoals Bourgogne.

Schaal- en schelpdieren 

Garnalen en kreeft, maar ook oesters, mosselen en zeevruchten zoals Sint- Jacobsschelpen en kokkels vallen onder de schaal- en schelpdieren. Bij garnalen in knoflookolie kun je het beste kiezen voor een wijn met hoge zuren zonder houtrijping, zoals een Chenin Blanc. Zeevruchten smaken subtiel en delicaat en vragen om een even bijzondere, verfijnde wijn zoals bijvoorbeeld een elegante chablis wijn. Deze witte wijn is fluweelzacht en schitterend rijk van smaak. Zoek je een passende wijn bij mosselen? De milde, ziltige smaken van mosselen gaan goed samen met een droge witte wijnen zoals Albariño of Verdejo. 

Gefrituurde vis

Vissoorten uit de frituur zoals kibbeling of een lekkerbekje, maar ook gefrituurde mosselen of inktvisringen zijn heerlijk knapperig en vrij zout en vettig. Gefrituurde vis vraagt daarom om een levendig frisse tegenhanger wat betreft wijn. Mousserende wijnen zoals een fruitige Prosecco of een smaakvolle Champagne passen verrassend goed, maar ook een frisse Sauvignon Blanc is een goede keuze bij vis met een krokant jasje. 

Vette vissoorten

Haring en sardines, maar ook makreel, paling en zalm vallen onder de vette vissoorten. Gebakken of gegrild gaan ze goed samen met een soepele, licht gekoelde rode wijn zoals bijvoorbeeld Pinot Noir. Ook doet een houtgerijpte Muscadet het goed bij gegrilde vette vis. Eet je vissoorten zoals haring en zalm rauw, bijvoorbeeld op een toastje of in een salade? Dan raden we je aan om voor een frisse, droge wijn te kiezen zoals Riesling. Bij paling kun je beter voor een rijke witte wijn gaan zoals Pinot Blanc. 

Samengevat: let goed op het karakter, de structuren en de smaaknuances van de vis en stem daar je wijnsoort op af!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen